neděle 13. června 2010

A day in the life - The Beatles


Asi takhle..Tahle píseň je prostě bomba, která mě uchvátila na první poslech! I proto jsem se rozhodl, že vám trochu přiblížím její historii. Je to prostě něco tak výjimečného, že to nemá obdoby. Píseň byla nahrána pro album Sgt. Pepper´s lonely hearts club band. Byla to vlastně první písnička, která pro album vznikla. Je výjmečná v celé hudební historii. I proto obsadila v žebříčku 500 nejlepších písní historie časopisu Rolling stones 26. místo. Různé hudební polohy skladby jí dodávají na zajímavosti. Text je také pozoruhodný. Např. sloka o dírách v hrabství Lancashire je inspirována článkem z Daily Mail, který pojednával o objevení 4000 děr v již zmíněném hrabství. Mužem jenž se zabil v autě je Tara Brown. Zajímavostí je, že píseň se vlastně skládá ze tří pasáží. Do dvou pomalých je vklíněna jedna svižnější, kterou pro píseň složil McCartney. Nastal ovšem problém jak jednotlivé pasáže spojit. A tak se přišlo s tím, že v přechodech mezi těmito pasážemi bude hrát symfonický orchestr, a to sice nekoordinovaně. Někde jsem slyšel, že to byl docela problém, jelikož hudebníci z orchestru byli zvyklí hrát pod vedením dirigenta a ne víceméně tak jak se jim zlíbí:-)
Tuto píseň nechtěla nejdříve rádia hrát, jelikož prý propaguje drogy. No udělejme si o tom obrázek každý sám. Nicméně 18. června 2010 nás čeká aukce, na které se bude dražit papírek s textem, který je dílem Johna Lennona. Odhad aukční síně je takový, že by se mohla tato "relikvie" prodat až za 700 000 liber (13 mil. korun)! Uvidíme jak to dopadne. Každopádně já na to nemam :D
Tato skladba patří k mým nejoblíbenějším vůbec a myslím si, že zůstane navždy na výsluní žebříčků populární hudby stejně jako samotné album Sgt. Pepper´s lonely hearts club band.

Žádné komentáře:

Okomentovat