úterý 1. května 2012

Karel Hvížďala - Prostory a dialogy Evy Jiřičné - Recenze


Již při čtení této publikace jsem byl rozhodnut, že vám jí musím zpětně přiblížit. Karel Hvížďala zpovídal známou českou architektku Evu Jiřičnou a rozhovor publikoval jako knihu s názvem Prostory a dialogy Evy Jiřičné. Netřeba podotýkat, že Karel Hvížďala je český novinář a spisovatel. Známý je například jeho rozhovor s Václavem Havlem – Dálkový výslech.
Kniha je rozdělena zhruba na dvě části. V té první se podíváme na dětství, které neměla Eva Jiřičná příliš jednoduché, ale to neznamená, že by na něm neviděla hlavně to pozitivní a nebyla za něj ráda. Díky malé rodinné firmě svého strýce nebyl její kádrový posudek zrovna nejlepší. Přesto se dokázala dostat na studia na ČVUT a AVU. Během stáže v Anglii jí bylo v roce 1968 sděleno, že její návrat do Československa je nežádoucí a že byla v nepřítomnosti odsouzena k 3 rokům vězení.
V této části je velkým tématem i vztah Evy Jiřičné a Jana Kaplického. Rozhovor přináší podrobný popis Janovy povahy a jeho životních priorit. Je zde přiblížena také kauza Národní knihovny, navržené právě Janem Kaplickým. Je s podivem, že nikomu nevadí ostuda, kterou si Česká republika a její společnost udělala. Naprostá demagogie politiků a úředníků, která zabránila stavbě Kaplického knihovny, mě rozhodně v klidu nenechává.
Rozhodně zajímavý je též popis vtahů Evy Jiřičné s její maminkou a tatínkem. Dozvíme se hodně o tom jací to byli lidé, co dělali a jaké měli životní priority.
V druhé části knihy máme možnost vidět, jaké priority má při práci Eva Jiřičná. Jak pracuje s prostorem, jaké materiály nejraději používá, či jak je důležitá komunikace a práce se samotným zákazníkem. Dozvíme se, že vše je vlastně o dialogu architekt – zákazník. Poznáme také, jak se rodily některé stavby Evy Jiřičné – např. přestavba kostela sv. Anny v Praze.
Tato publikace mě naplnila optimismem, novou energií a elánem. Na příkladu Evy Jiřičné můžeme vidět, čeho se dá dosáhnout pomocí píle, neustálého sebevzdělávání a pokory. Velmi si jí vážím. Je pro mě ztělesněním odvahy, inovace, píle a optimismu. Její otevřenost a přirozená inteligence jsou věci, které se dnes již málo vidí. Kniha Karla Hvížďaly mi udělala nevídanou radost!

Žádné komentáře:

Okomentovat