neděle 27. května 2012

Václav Neckář - Dobrý časy - Recenze

Tak jsem se konečně i já dostal k poslechu nového alba Václava Neckáře - Dobrý časy. Ze všech možných stran se na něj valí pochvalná kritika, tudíž jsem byl zvědav, jestli je opravdu tak dobré, jak ho média prezentují. A věřte mi, že je!



Jestli je něco opravdu těžké, pak to bývají návraty. Václav Neckář ho zvládl na jedničku. Určitě to je i zásluhou Jaroslava Švejdíka a Dušana Neuwertha, kteří se na desce velkou měrou podíleli. Svůj podíl má jistě i Neckářův bratr Jan.
Dobrý časy jsou plné nostalgických vzpomínek, lásek i melancholie. Neckářův projev působí nenuceně, ale poctivě. Písnička Tajemství, která otevírá celé album, jakoby nám chtěla říct, co ještě Václav Neckář skrývá a co si nechá pro sebe. Příjemně graduje a působí jako krásné pozvání pro další poslech. Rybník je nostalgickou vzpomínkou na mládí. Strnulost uprostřed vodní hladiny je svazující, přesto písnička působí příjemným dojmem. Bejvávalo (Dobrý časy) vám pomůže vzpomenout si na to, co jste jako mladí milovali, co vás bavilo. Jako vyvolávač vzpomínek působí moc hezky.
Hledal jsem Tě Pane je asi nejnaléhavější písní celého alba. Působí na mne jako osobní zpověď Neckáře, zároveň si myslím, že nám chce sdělit, že cesta ještě neskončila, že cesta pokračuje. Což je pro Václava Neckáře jenom dobře.
Na Rafandě - působivý duet s Lenkou Dusilovou je dalším potenciálním hitem (po Půlnoční). Krásné, smutné, tepající. Noční vlaky nás opět přibližují k tématu železnice a jejího kouzla. I když příběh je podle mě velmi vážný, smutný. Krásně vystavěné, bolestné, ale skvěle přednesené.
Půlnoční je kapitola sama pro sebe. Píseň, která znovuobjevila Václava Neckáře, která dala duši filmu Alois Nebel. Vypadá to, že mají česká rádia na dlouho dobu postaráno o další vánoční hit.

Dobrý časy jsou přesně šité na míru Václavu Neckářovi. V jeho podání jsou písničky působivé, vyvolávající emoce. Jediné co mi občas vadí, je lehká krkolomnost Švejdíkova textu (viz první sloka Na Rafandě). Neříkám, že se všechno musí tupě rýmovat, ale přece jen mě některý rým lehce zarazí.
Jinak jsou ovšem Dobrý časy plné krásných balad a nostalgického vzpomínaní. Podzim života nemohl Václava Neckáře zastihnout v lepší formě - 9/10.

Dobrý časy

1.) Tajemství - 4:09
2.) Rybník - 3:04
3.) Tohle není píseň o lásce - 4:28
4.) Bejvávalo (Dobrý časy) - 3:38
5.) Hledal jsem Tě Pane - 4:59
6.) Ráno - 4:15
7.) Na Rafandě - 4:03
8.) Čaroděj - 4:37
9.) Noční vlaky - 4:57
10.) Půlnoční - 5:03

Celkový čas - 43:18

2 komentáře:

  1. Velmi podařené album. Letos nejlepší co jsem slyšel. Texty jsou naprosto skvělé. Hudba působí trošku monotóně, ale jelikož se jedná o balady tak příjemně.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za komentář. Ano moc povedené album. Letos na české scéně jedno z nejlepších. Rozhodně!

    OdpovědětVymazat