úterý 10. července 2012

Matčin portrét v americkém rámu - Miklós Vajda

Včera jsem dočetl další zajímavou knížku. Jedná se o memoárový román maďarského spisovatele Miklóse Vajdy Matčin portrét v americkém rámu. Vydalo nakladatelství Havran, které má na svědomí také mnou již recenzovanou knihu Krysiáda (článek zde).




Můj zájem upoutal jak příběh samotné knihy, a to sice oddělení matky a syna díky komunistické diktatuře, tak prostředí v němž se děj odehrává. Maďarsko jsem si docela oblíbil po své loňské návštěvě Budapešti :-)
Abych zhruba shrnul příběh. Autorova matka - Judit Vajdová pocházela z významného rodu Csernovicsů jejím manželem, byl advokát Ödön Vajda. Po jeho smrti byla Judith nesmyslně odsouzena za údajné šíření poplašných zpráv. Ve vězení pobyla něco přes rok a pak se dostala díky intervenci svých známých na nejvyšších místech ven. Po tom všem se rozhodla utéct do Ameriky. V Maďarsku zanechala svého syna (autora knihy), který zde studoval filozofickou fakultu.
Miklós Vajda popisuje svůj vztah s matkou, se kterou se vidí někdy v Americe, jindy ona sama přijede do Budapešti. Autor dokonale umí vykreslit všechny vlastnosti osoby, která je mu nejbližší, ale zároveň i nejvzdálenější. Popisuje matčinu výchovu či spíše nevýchovu, jelikož o Miklóse se starali spíše různé chůvy. Zajímavý je příběh rodiny za druhé světové války, stejně tak matčino uvěznění a následný odchod do exilu.  Co všechno vám vyvstane na mysli, když zase jednou po dlouhé době odloučení vidíte svou matku, která je stejně jako vy opět o pár let starší? Jak člověk účtuje s osudem a odloučením? Co má dělat, když zjistí, že jeho matka propadla náboženské sektě a odmítá se léčit? To vše vám může kniha Miklóse Vajdy přiblížit.
Všem, kteří se chtějí zamyslet nad vztahem syna a matky, který je rozdělen "Velkou louží" nebo si prostě jen chtějí přečíst něco málo kvalitní literatury, která vychází ze země s tak zajímavou historií, jakou je Maďarsko, mohu tuto knihu jen doporučit.

Žádné komentáře:

Okomentovat